Vendéglátó-üzletvezető Tanfolyam
A 236. sorszámú Vendéglátó-üzletvezető megnevezésű szakképesítés-ráépülés szakmai és vizsgakövetelménye
1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK
1.2. A szakképesítés-ráépülés azonosító száma: 35 811 02
1.2. Szakképesítés-ráépülés megnevezése: Vendéglátó-üzletvezető – (Vendéglátó-üzletvezető Tanfolyam)
1.3. Iskolai rendszerű szakképzésben a szakképzési évfolyamok száma: 1
1.4. Iskolarendszeren kívüli szakképzésben az óraszám: 480-720
2. VENDÉGLÁTÓ-ÜZLETVEZETŐ EGYÉB ADATOK
2.2. A képzés megkezdésének feltételei:
2.1.1. Iskolai előképzettség: –
2.1.2. Bemeneti kompetenciák: –
2.2. Szakmai előképzettség: 34 811 01 Cukrász, 34 811 04 Szakács, 34 811 03 Pincér, vagy 34 811 05 Vendéglátó eladó szakképesítések, bővebben lásd a 7. Egyebek fejezetben
2.3. Előírt gyakorlat: szakmai előképzettségben szerzett szakképesítéssel betölthető munkakörben szerzett legalább két éves gyakorlat
2.4. Egészségügyi alkalmassági követelmények: szükségesek
2.5 Pályaalkalmassági követelmények: szükségesek
2.6. Elméleti képzési idő aránya: 50 %
2.7. Gyakorlati képzési idő aránya: 50 %
2.8. Szintvizsga: –
2.9. Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama: –
3. VENDÉGLÁTÓ-ÜZLETVEZETŐ PÁLYATÜKÖR
3.2. A szakképesítés-ráépüléssel legjellemzőbben betölthető munkakör(ök), foglalkozás(ok)
3.1.1. FEOR száma FEOR megnevezése A szakképesítés-ráépüléssel betölthető munkakör(ök)
Vendéglátó tevékenységet folytató egység vezetője Bárvezető
3.1.3. Cukrászdavezető
3.1.4. Cukrászüzem vezető
3.1.5. Csárda üzletvezetője
3.1.6. Étterem üzletvezetője
3.1.7. Konyha-vezető (Séf)
3.1.8. Munkahelyi étkezde, étterem vezetője
3.1.9. Népkonyha vezetője
3.1.10. Vendéglő üzletvezetője
3.1.11. Vendéglős Borozó üzletvezetője
3.1.12. Büfé-, bisztróvezető
3.1.13. Cukrászda-, fagylaltozó vezető
3.1.14. Eszpresszó-, kávézóvezető
3.1.15. Italboltvezető
3.1.16. Kávéház üzletvezetője
3.1.17. Söröző üzletvezetője
3.1.18. Teázó üzletvezetője
3.2. A szakképesítés-ráépülés munkaterületének rövid leírása:
A vendéglátó üzletvezető a vendéglátó egységben a beszerzési, termelési, értékesítési és raktározási tevékenységet végzi, irányítja. Szervezi és ellenőrzi az üzlet működését. Kialakítja üzletpolitikáját és marketing stratégiáját, ápolja az üzleti és vendégkapcsolatokat. Megszervezi az egység adminisztrációs rendjét, biztosítja a tűz-, munka- és tulajdonvédelmi előírások betartását, gondoskodik a higiéniás szabályok betartásáról. Teljes körű leltár- és anyagi felelősséggel tartozik az egységben lévő eszközökért.
A szakképesítés-ráépüléssel rendelkező képes vállalkozást alapítani és működtetni, üzleti tervet készíteni, gazdasági elemzéseket végezni, anyagi felelősséggel gazdálkodni,
megszervezni, és irányítani a vendéglátó üzlet napi munkáját, piackutatást végezni, felmérni a vendégek igényeit, meghatározni az üzlet választékát, ellenőrizni a vendéglátó üzletben folyó tevékenységeket, szervezni és bonyolítani a vendéglátó üzlet házon belüli és házon kívüli rendezvényeit, betartani és betartatni az üzletek működésére vonatkozó jogszabályi előírásokat, reklámozni a vendéglátó üzletet és szolgáltatásait, vendégpanaszokat kezelni,
biztosítani a vállalkozás internetes jelenlétét
3.3. Kapcsolódó szakképesítések
3.3.1. A kapcsolódó szakképesítés, részszakképesítés, szakképesítés-ráépülés
3.3.2. azonosító száma megnevezése a kapcsolódás módja
3.3.3. 34 811 01 Cukrász szakképesítés
3.3.4. 34 811 03 Pincér szakképesítés
3.3.5. 34 811 04 Szakács szakképesítés
3.3.6. 34 811 05 Vendéglátó eladó szakképesítés
4. VENDÉGLÁTÓ-ÜZLETVEZETŐ SZAKMAI KÖVETELMÉNYEK
4.1. A szakképesítés-ráépülés szakmai követelménymoduljainak az állam által elismert szakképesítések szakmai követelménymoduljairól szóló kormányrendelet szerinti
4.2. azonosító száma megnevezése
4.3. 11303-12 Üzleti gazdálkodás és marketing
4.4. 10055-12 Vendéglátó üzletvezetés
5. VENDÉGLÁTÓ-ÜZLETVEZETŐ VIZSGÁZTATÁSI KÖVETELMÉNYEK
5.1. A komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:
Az iskolarendszeren kívüli szakképzésben az 5.2. pontban előírt valamennyi modulzáró vizsga eredményes letétele. Szakmai portfolió készítése a tanulmányok során készült munkákból
Az iskolai rendszerű szakképzésben az évfolyam teljesítését igazoló bizonyítványban foglaltak szerint teljesített tantárgyak – a szakképzési kerettantervben meghatározottak szerint – egyenértékűek az adott követelménymodulhoz tartozó modulzáró vizsga teljesítésével. Szakmai portfolió készítése a tanulmányok során készült munkákból
5.2. A modulzáró vizsga vizsgatevékenysége és az eredményesség feltétele:
5.2.1. A szakképesítés-ráépülés szakmai követelménymoduljainak
5.2.2. azonosító száma megnevezése a modulzáró vizsga vizsgatevékenysége
5.2.3. 11303-12 Üzleti gazdálkodás és marketing írásbeli
5.2.4. 10055-12 Vendéglátó üzletvezetés gyakorlati
Egy szakmai követelménymodulhoz kapcsolódó modulzáró vizsga akkor eredményes, ha a modulhoz előírt feladat végrehajtása legalább 51 %-osra értékelhető.
5.3. A komplex szakmai vizsga vizsgatevékenységei és vizsgafeladatai:
5.3.1. Gyakorlati vizsgatevékenység
A vizsgafeladat megnevezése: A vendéglátó üzlet napi munkájának szervezése
A vizsgafeladat ismertetése: A vendéglátó üzlet napi munkájának megszervezésével kapcsolatos két szituációs feladat elvégzése. A szituációs feladatok lehetnek: megrendelés összeállítása, vendégpanaszok kezelése, dolgozók elszámoltatása, munkamegbeszélés tartása, leltározás, leltárértékelés, számlázás, számlaellenőrzés, élelmiszerbiztonsági, higiéniai, minőségügyi ellenőrzés, belső ellenőrzés, munkaidő-beosztás készítése, üzleti választék összeállítása, ügyviteli utasítás kiadása, rendezvény felvétele, rendezvényhez kapcsolódó forgatókönyv készítése, diszpozíciók készítése
A vizsgafeladat időtartama: 120 perc
A vizsgafeladat aránya a vizsgarészben: 70 %
5.3.2. Központi írásbeli vizsgatevékenység
A vizsgafeladat megnevezése: A vendéglátó üzleti tevékenységhez kapcsolódó gazdasági számítások és elemzések végzése
A vizsgafeladat ismertetése: Ár- és költségkalkulációk készítése, tápanyag- és energiaszámítás, készletgazdálkodás, létszám és bérgazdálkodás, költséggazdálkodás, az üzleti eredményt, jövedelmezőséget befolyásoló tényezők alakulásának figyelemmel kisérése és elemzése, javaslatok készítése az üzlet munkaerő-gazdálkodásával kapcsolatban és az üzleti eredmény felhasználására vonatkozóan
A vizsgafeladat időtartama: 120 perc
A vizsgafeladat aránya: 30 %
5.3.3. Szóbeli vizsgatevékenység
A vizsgafeladat megnevezése: –
A vizsgafeladat ismertetése: –
A vizsgafeladat időtartama: –
A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: –
5.4. A vizsgatevékenységek szervezésére, azok vizsgaidőpontjaira, a vizsgaidőszakokra, a vizsgatevékenységek vizsgatételeire, értékelési útmutatóira és egyéb dokumentumaira, a vizsgán használható segédeszközökre vonatkozó részletes szabályok:
Az írásbeli vizsgán használható számológép, és a vizsgaszervező által biztosított tápanyagtáblázat.
A szakképesítés-ráépüléssel kapcsolatos előírások az állami szakképzési és felnőttképzési szerv http://www.munka.hu/ című weblapján érhetők el a Szak- és felnőttképzés Vizsgák menüpontjában
5.5. A szakmai vizsga értékelésének a szakmai vizsgaszabályzattól eltérő szempontjai: –
6. VENDÉGLÁTÓ-ÜZLETVEZETŐ ESZKÖZ- ÉS FELSZERELÉSI JEGYZÉK
6.1. A képzési és vizsgáztatási feladatok teljesítéséhez szükséges eszközök minimumát meghatározó eszköz- és felszerelési jegyzék
6.2. Melegkonyhás üzleti berendezések, eszközök
6.3. Cukrászdai és kávézó berendezések, eszközök
6.4. Áruátvétel, raktározás, tárolás eszközei
6.5. Számítógép (a vendéglátás által használt üzleti programokkal)
6.6. Internetkapcsolat
6.7. Telefon, fax, fénymásoló
6.8. Pénztárgép, pénztár számítógép
6.9. A vendéglátásban használt bizonylatok, nyomtatványok
6.10. Tájékoztató és reklám anyagok és eszközök (étlap, itallap, szóróanyagok, stb.)
6.11. A vendéglátásban használt csomagolástechnikai eszközök, anyagok
7. VENDÉGLÁTÓ-ÜZLETVEZETŐ EGYEBEK
7.1. A 2.2. pontban a szakmai előképzettségként feltüntetett Cukrász, Szakács, Pincér, vagy Vendéglátó eladó szakképesítésnek a következők fogadhatók el:
7.1.1 A szakképesítés azonosító száma A szakképesítés megnevezése
7.1.2 34 811 01 Cukrász
7.1.3. 34 811 03 Pincér
7.1.4. 34 811 04 Szakács
7.1.5. 34 811 05 Vendéglátó eladó
7.1.6. 33 811 01 1000 00 00 Cukrász
7.1.7. 33 811 02 1000 00 00 Pincér
7.1.8. 33 811 03 1000 00 00 Szakács
7.1.9. 33 811 04 1000 00 00 Vendéglátó eladó
7.1.10. 33 7822 01 Pincér
7.1.11. 33 7822 02 Vendéglátóipari eladó
7.1.12. 33 7826 01 Cukrász
7.1.13. 33 7826 01 Szakács
7.1.14. 2101 Cukrász
7.1.15. 2012 Felszolgáló
7.1.16. 2103 Szakács
7.1.17. 2105 Vendéglátóipari eladó
7.2. A vizsgabizottsági tagot delegáló szakmai szervezet megnevezése, elérhetősége:
Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége (KISOSZ)
Cím: 1134 Budapest, Kassák Lajos utca 69-71.
Telefon: +36 1 / 322-0464, Fax: +36 1 / 322-5299
Vendéglátó-üzletvezető tanfolyam
Téma: Vendéglátó-üzletvezető tanfolyam, Tanfolyam, Képzés, Tanfolyamok, Képzések, OKJ Tanfolyamok, OKJ Képzések, Olcsó OKJ Tanfolyamok, Olcsó OKJ képzések, Olcsó Tanfolyamok, Olcsó Képzések, Felnőttképzés